Vasco z Krakova sa zameriava na úzky tím, spoločenské aktivity a nové produkty.

Vasco sa zameriava na úzky tím
28 februára 2023
  • 2022: 75 tisíc predaných zariadení (+50 %), 85 miliónov PLN (+64 %), čistý zisk: 17 miliónov PLN (+44 %)
  • Nové obchody v Paríži a na Malorke a 4 v Dubaji
  • Nové kancelárie v Portugalsku a Nemecku
  • Počas Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2022 v Katare zakúpila vybavenie vláda krajiny
  • Ceny za dizajn a nominácia na cenu GLOMO na výstave MWC v Barcelone
  • Prekladače Vasco podporujú humanitárne a humanitárne organizácie

V tieni vojny na Ukrajine vo februári 2022 počas jedného z najvýznamnejších veľtrhov elektroniky v Európe MWC Barcelona predstavila krakovská spoločnosť nový model prekladača — Vasco Translator V4. Zariadenie sa začalo masovo predávať o 5 mesiacov neskôr.

Prekladač, ktorý podporuje 76 jazykov pri konverzácii a 108 pri preklade z fotografií, bol predstavený aj na týchto významných technologických veľtrhoch: IFA v Berlíne, GITEX v Dubaji, Japan IT Week v Tokiu a v januári tohto roku na najväčšom svetovom veľtrhu výstava, CES v Las Vegas.

Pandémia spôsobila neistotu a znížila cestovanie – súkromné aj obchodné. Ukázalo sa, že bez problémov sa mnohé stretnutia a obchodné rozhovory dajú uskutočniť online. Napriek tomu spoločnosť počas pandémie zdvojnásobila svoje tržby a v roku 2021 dosiahla vynikajúce číslo 50 000 predaných prekladačov, vysvetľuje Maciej Góralski, generálny riaditeľ spoločnosti Vasco. „Otvorenie hraníc a možnosti cestovania priniesli očakávaný nárast predaných zariadení. V roku 2022 vzrástol počet predaných prekladačov o 50 %, obrat aj zisk vzrástli o 64 %, resp. 44 %.

Po ruskom útoku na Ukrajinu sa Vasco stiahlo z ruského trhu. Hoci tamojšia predajná sieť ešte nebola dostatočne rozvinutá, spoločnosť sa rozhodla opustiť plánované aktivity a zapojila sa do vlastnej kampane Stand with Ukraine. Takmer 200 mimovládnym organizáciám a službám, najmä zdravotníckym službám na podporu utečencov, bolo zapožičaných viac ako 500 elektronických prekladačov. Prekladače pomohli prelomiť jazykové bariéry a lepšie pochopiť potreby migrantov na hraniciach, vrátane poľsko-bieloruskej. Elektronické prekladače Vasco pomáhali aj v ambulanciách, nemocniciach a medzi jednotlivými lekármi po celom Poľsku.

Čítajte viac:  Japonské veľvyslanectvo v Poľsku používa prekladač Vasco

Vasco nielen podporuje a rozvíja svoj vlastný tím, ale podporuje aj organizácie poskytujúce humanitárnu a lekársku pomoc ľuďom v núdzových situáciách na celom svete. Spoločnosť darovala svoje zariadenia okrem iného skupine pre práva menšín, nadácii Survivor Foundation a Medis on the Border. Maciej Góralski, sám zdravotník, inicioval vytvorenie pohotovostného tímu PMM Vasco, ktorý vznikol v spolupráci s Poľskou lekárskou misiou. Tím momentálne prijíma a žiada o akreditáciu od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Elektronický prekladač je oporou nielen pre tých, ktorí neovládajú cudzie jazyky. Dokáže podporiť tých, ktorí ich dobre ovládajú, napríklad anglicky, v situácii, keď ich druhá strana vôbec nepozná a je potrebné komunikovať. – vysvetľuje Maciej Góralski – Názorne je to vidieť na príklade zdravotníckych služieb, kde sa vďaka elektronickému prekladaču skracuje čas obsluhy pacienta. Zariadenia prídu vhod aj vtedy, keď sa na jednom mieste stretne veľa kultúr, napríklad počas veľkých podujatí, akými sú majstrovstvá sveta v Katare.

V roku 2022 spoločnosť zvýšila počet zamestnancov o 37 %, konkrétne na 200 ľudí. Taktiež otvorila 6 nových predajní – vo Francúzsku, Španielsku, Spojených arabských emirátoch, Budapešti a Ríme – a 2 obchodné zastúpenia – v Nemecku a Portugalsku.

Produkty Vasco sú uznávané zákazníkmi a priemyslom nielen pre ich funkčnosť, ale aj pre ich dizajn. Dôkazom toho je získanie najprestížnejších cien v kategórii priemyselného dizajnu – Red Dot Design Award, nazývanej „Oscar za dizajn“ a New York Product Design, ocenený v roku 2021 za model M3 a v roku 2022 za najnovší prekladač spoločnosti. Okrem toho Vasco Translator V4 získal ocenenie Good Design Award, čo je ocenenie od Japonského inštitútu pre podporu dizajnu.

Okrem ocenení zameraných na produkty bol majiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti Vasco, Maciej Góralski, ocenený aj v súťaži EY Podnikateľ roka, kde sa stal finalistom v kategórii Nové technológie/Inovácie. Za prácu pre Ukrajinu bol tiež nominovaný na Cenu Indifference Award od Osvienčimského inštitútu pre ľudské práva.

Čítajte viac:  Oscar za dizajn pre Vasco V4
Agnieszka Noskowska

Agnieszka Noskowska

Agnieszka Noskowska, ktorá sa od začiatku svojej kariéry venuje marketingu a už niekoľko rokov sa venuje aj PR, kde s vášňou pracuje na kreatívnych projektoch. Rovnováhu nachádza v cestnej cyklistike, horskej turistike a v remeselných prácach. Hoci miluje svoju prácu, keby sa mohla opäť rozhodnúť o smerovaní svojej kariéry, stala by sa stolárkou, čo by spojilo jej lásku k remeslám a prírode.

PODOBNÉ POZÍCIE

Je október najlepší čas ísť do Vietnamu?

Je október najlepší čas ísť do Vietnamu?

Vietnam je podmanivá destinácia, v ktorej sa snúbia staré tradície s modernou dynamikou. Táto krajina ponúka pestrú paletu zážitkov, v ktorej nájdete historické mestá ako Hanoj ​​a Hočiminovo mesto, ako aj nádhernú scenériu zálivu Ha Long. Je to skutočne fascinujúce...

Ako povedať Ahoj v rôznych jazykoch?

Ako povedať Ahoj v rôznych jazykoch?

"Hello" je zvyčajne jedno z prvých slov, s ktorými sa stretnete na svojej ceste učenia sa nového jazyka. Avšak niektoré jazyky vyjadrujú vo svojich pozdravoch viac než len jednoduché "ahoj." Okrem toho, sú rôzne spôsoby ako pozdraviť v iných jazykoch. Jednoduché...

Zaujímavosti o Japonsku

Zaujímavosti o Japonsku

Vitajte v krajine sushi, samurajov a sumo zápasníkov! Japonsko, kde sa starobylé tradície bez problémov spájajú s najmodernejšími technológiami. Myslíte si, že viete všetko o Japonsku alebo Japoncoch? Zamyslite sa znova! Od kurióznych kultúrnych praktík po dychberúce...

Jazyky Hviezdnych vojen: Preskúmanie jazykového bohatstva

Jazyky Hviezdnych vojen: Preskúmanie jazykového bohatstva

Vo veľkom vesmíre ságy Star Wars divákov fascinujú epické bitky, ikonické postavy a hlboké filozofie. Avšak, rozmanitosť jazykov pridáva ďalšiu vrstvu bohatstva, čím obohacuje príbeh o kultúrnu hĺbku. Franšíza predstavuje jazyky od melodických tónov Twi'lek po hrdelné...

Island v júni – Je to dobrý nápad na dovolenku?

Island v júni – Je to dobrý nápad na dovolenku?

Tí z vás, ktorí sa rozhodli naplánovať si dovolenku v júni, sa možno pýtajú, kam sa vybrať počas tohto ročného obdobia. Ak by sme vám mali poradiť, skúste navštíviť Island. Jún znamená na Islande začiatok leta, čas, kedy je krajina ohňa a ľadu skutočne plná žiarivýchm...

Zaujímavosti o Afrike: Kontinent zázrakov

Zaujímavosti o Afrike: Kontinent zázrakov

Afrika, kontinent prekypujúci zázrakmi, je pokladom lákajúcim cestovateľov aj zvedavé mysle. A tak sa možno pýtate: aké sú zaujímavé fakty o Afrike a čím je Afrika známa? Južná aj severná Afrika je krajinou rozmanitosti, histórie a mimoriadnych kultúr, od jej...